متخصص ارتودنسي كيست؟
ارتودنتيست يا متخصص ارتودنسي، به پزشكي گفته ميشود كه پس از گذراندن دوره ۶ ساله عمومي و كسب تجربه به صورت باليني،به گذراندن دوره تخصصي سه ساله بپردازد و در پايان، با ارائهي يك پايان نامه در زمينه ارتودنسي قادر به تشخيص و درمان اصولي ناهنجاريهاي دنداني،فكي در جهت درمان و ايجاد زيبايي و نظم بخشيدن به دندان باشد. متخصص ارتودنسي بعد از گذراندن دورههاي گفته شده، براي بهروزرساني اطلاعات و دانش خود ميبايست در برنامههايي تحت عنوان بازآموزي حرفهاي، شركت كند. اين مطلب قابل ذكر ميباشد كه تمامي متخصصهاي ارتودنسي، يك دكتر دندانپزشك شناخته ميشوند در صورتي كه تنها كمتر از ۲ درصد دندانپزشكان در ايران، متخصص ارتودنسي نيز هستند .
ارتودنسي به انگليسي
كلمه ارتودنسي (به انگليسي برگرفته از ويكي پديا : Orthodontics) تشكيل شده است از دو كلمه جداگانه در انگليسي ، كلمه اول “اورتو” در فارسي به معناي راست و كلمه دوم “ادوس” يا مشتق آن “دوس” در فارسي به معناي دندان مي باشد.
دندان پزشك متخصص ارتودنسي :
اولين بار در ايران از سال ۱۹۸۷ ،تخصص ارتودنسي به عنوان اولين تخصص دندانپزشكي پذيرفته شده است. قابل ذكر است كه در اواخر دهه ۵۰ ، همزمان با گسترش مفاهيم ارتودنسي،زمينه لازم براي آغاز فعاليتهاي تخصصي ارتودنسي در ايران فراهم آمد و به دنبال آن فارغ التحصيلان اين رشته، فعاليت طبابت خود را به عنوان متخصص ارتودنسي، آغاز نمودند.
دندانپزشكان پس از خاتمه دوره شش ساله دندان پزشكي عمومي با قبولي در آزمون پذيرش دستياري، به دوره تخصصي ارتودنسي به مدت سه سال تحصيلي و به منظور درمان ناهنجاريهاي دنداني فكي وارد مي شوند. بنابراين متخصص ارتودنسي داراي مهارت دندانپزشكي عمومي و تخصص ارتودنسي به طور همزمان ميباشد.
روش تشخيص دندان پزشك متخصص ارتودنسي :
براي تشخيص دندان پزشك متخصص ارتودنسي بايد در جست و جوي كلمه «متخصص» در مهر طبابت و روي كارت ويزيت و يا تابلو باشيم. زيرا وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشكي تنها به پزشكان متخصص ارتودنسي اجازه قيد اين كلمه را ميدهد.علاوه بر اين مي توانيم با جست و جو در سايت سازمان نظام پزشكي كل كشور نسبت به متخصص بودن دكتر خود اطمينان يابيم.
تفاوت بين دندان پزشك عمومي و متخصص ارتودنسي
احتمالا تفاوت بين دكتر دندانپزشك و متخصص ارتودنسي با توجه به تشابه ظاهري روند درماني هر دو كه در ناحيه دهان و دندان صورت ميگيرد، آنطور كه بايد نمايان نيست. اما با اين وجود، دندانپزشك و متخصص ارتودنسي به لحاظ درجه تخصصي و نوع خدمات درماني كه به بيماران ارائه ميدهند تفاوتهايي دارند.
دندانپزشك به پزشكي گفته ميشود كه با گذراندن دوره ۶ ساله دندانپزشكي، به انجام درمانهاي عمومي دهان و دندان نظير پركردن دندان، عصب كشي،كشيدن دندان،پروتز هاي دنداني يا جرمگيري ميپردازند. و لازم به ذكر است كه درمان ناهنجاريهاي دنداني فكي بر عهدهي دندانپزشك عمومي نميباشد. پس ميتوان گفت كه متخصص ارتودنسي، به دكتر دندانپزشكي گفته ميشود كه علاوه بر گذراندن دورهي عمومي به گذراندن دوره تخصصي در جهت آموزش علمي درمان مشكلات و ناهنجاريهاي دنداني- فكي از طريق ( ارتودنسي ثابت ، ارتودنسي متحرك ، ارتودنسي نامرئي و....) ميپردازد.
منبع : https://www.orthodentist.ir/